Eroul de la sala 204, comemorat la New York

Title

Eroul de la sala 204, comemorat la New York

Description

Corespondenta din SUA

O comunitate indurerata si-a luat ramas bun de la unul dintre membrii sai, ucis in masacrul de la Universitatea Virginia Tech. Profesorul Liviu Librescu, cel care si-a dat viata pentru a-si salva studentii, a avut parte de o ceremonie emotionanta la New York, unde trupul sau a fost adus inainte de a ajunge in Israel.

Zeci de membri ai comunitatilor de evrei ortodocsi si hasidici au participat la ceremonia funerara care a avut loc la capela "Shomrei Hachomos" din Brooklyn.

Liviu Librescu a fost amintit pentru meritele sale ca profesor eminent, dar si ca salvator a zeci de studenti aflati luni la cursul sau de inginerie si carora le-a cerut sa sara pe geam in timp ce el a blocat usa in fata atacatorului. Librescu a fost nimerit de cinci gloante trase de asasin si a murit in sala de curs.

"Eroul de la sala 204", cum a fost numit el de presa americana, s-a nascut in Romania si a supravietuit Holocaustului, dupa care a emigrat in Israel. El era profesor la Universitatea Virginia Tech de 20 de ani.

Sotia sa, Marlena, ea insasi supravietuitoare a Holocaustului, a participat la ceremonia privata desfasurata in Brooklyn, vorbind de pierderea suferita dar si de abnegatia care-l caracteriza pe profesorul Librescu: "A fost un om muncitor care cerea de la toti dedicatie 100 la suta asa cum facea si el".

Intrebata daca a fost surprinsa de gestul profesorului de a tine piept atacatorului, ea a raspuns simplu: "Nu, fiindca acesta era felul lui de a fi", adaugand: " Se lupta pentru ca fiecare sa fie bun, sa aiba un loc de munca, era intotdeauna de ajutor".

Doamna Librescu a amintit si de dovezile de afectiune ale studentilor, care continua s-o sune si sa-i transmita mesaje de imbarbatare: "Am primit atatea emailuri si atatea telefoane in care toti spun: "Era ca si tatal meu".

Membrii comunitatii evreiesti din New York s-au rugat minute in sir in fata sicriului infasurat intr-un steag negru, exprimandu-si respectul pentru profesorul-erou. Unul dintre participantii la ceremonia din Brooklyn, Michael Lamont, a declarat pentru Hotnews.ro ca a venit sa se roage pentru "acest om bun" caci "indiferent de religia lui, el va ajunge direct in paradis".

Conform traditiei evreiesti, trupul profesorului Librescu nu a fost autopsiat, el urmand sa fie ingropat joi in Israel. Liviu Librescu a fost prima victima a masacrului de la Universitatea Virgina Tech al carei trup a fost incredintat familiei.

<a href="http://www.hotnews.ro/">HotNews.ro</a>, Adrian Novac, New York, 19 apr 2007

--

Sursa Originala: <a href="http://www.revistapresei.ro/articol_70255-Eroul-de-la-sala-204-comemorat-la-New-York.htm">http://www.revistapresei.ro/articol_70255-Eroul-de-la-sala-204-comemorat-la-New-York.htm</a>

Creator

Adrian Novac

Date

2007-06-15

Contributor

Adriana Seagle

Rights

Cristian Pantazi(cristian.pantazi@hotnews.ro)

Language

ron

Citation

Adrian Novac, “Eroul de la sala 204, comemorat la New York,” The April 16 Archive, accessed July 19, 2024, https://www.april16archive.org/items/show/526.