O strada in memoria unui erou

Title

O strada in memoria unui erou

Description

De, Silvia Vrinceanu Nichita | 01.05.2007

<b>Focsanenii emigrati in Israel cer municipalitatii ca o strada din Focsani sa poarte numele profesorului erou din America, Liviu Librescu u dascalul care s-a sacrificat pentru propriii studenti a copilarit la Focsani in timpul Holocaustului u un focsanean caretraieste in Haifa a povestit lucruri inedite despre Liviu Librescu</b>

Focsanenii emigrati in Israel dupa cel de-al doilea razboi mondial cer Primariei Focsani sa ofere numele profesorului erou Liviu Librescu unei strazi din municipiul de pe Milcov. Dascalul israelian de orgine romana, care si-a sacrificat propria viata, pe 16 aprilie, pentru a-si salva studentii in amfiteatrul Universitatii Virginia Tech din SUA din fata unei ploi de gloante, a trait in Focsani alaturi de familia lui in perioada celui de-al doilea razboi mondial si tot aici a cunoscut-o pe cea care i-a fost alaturi toata viata, vaduva sa, Marilena. Israelianul de origine focsaneana Zvi Ben Dov, directorul general al organizatiei A.M.I.R. care militeaza pentru infintareaunui muzeu al evreimii romane, i-a trimis zilele trecute primarului din Focsani, Decebal Bacinschi, in numele fostilor focsaneni emigrati in Israel, o scrisoare in care militeaza pentru recunoasterea numelui omului de stiinta Liviu Librescu in orasul in care acesta s-a format ca om. De altfel, acestia il numesc "focsaneanul" pe Liviu Librescu. Comunitatea de focsaneni din Israel a luat decizia de a-i scrie primarului Decebal Bacinschi la funeraliile "profesorului erou". "Prof. univ. dr. Liviu Librescu a trait si a invatat la scolile din Focsani si era atasat de locurile unde a copilarit. Presa romana, americana si israeliana a publicat pe larg istoria vietii sale si exceptionalele realizari in domeniul aeronauticii si nu numai. Fapta eroica a prof. univ. Liviu Librescu a fost elogiata de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, ca si de Presedintele USA, George Bush. Noi sugeram ca, in memoria sa, o strada din Focsani sa primeasca numele profesorului focsanean Liviu Librescu", a detaliat Zvi Ben Dov, sustinut de israelienii de origine focsaneana. Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, ne-a declarat ieri ca are toata deschiderea pentru acest proiect, declarindu-se impresionat de destinul omului de stiinta plecat din Focsani. "Am citit si eu in presa povestea acestui om extraordinar. Ar trebui conceput un proiect de hotarire de Consiliu Local in acest sens. Ar trebui sa facem si niste cercetari, sa vedem cam in ce zona a orasului a locuit profesorul Liviu Librescu, pentru ca viitoarea strada sa fie pe acolo", ne-a spus primarul Decebal Bacinschi.

Amintirile unui coleg

Chiar in timpul prigoanei antisemite, regretatul profesor Liviu Librescu s-a mutat la Focsani cu familia, unde locuiau bunicii sai din partea mamei si unde tatal sau, un avocat exclus din barou pe motive etnice, a avut domiciliul fortat inainte de a fi deportat inlagarele din Transnistria. Inginerul Matei Grisaru din orasul israelian Haifa, fostul sau coleg de scoala, isi aminteste ca in acea perioada portile liceului de stat din Focsani "s-au inchis ermetic"pentru tinerii evrei. "La Liceul Evreiesc infiintat in pripa cu sprijinul Comunitatii, in afara colegilor pe care ii cunosteam de la scoala primara, a aparut unul nou. Nu ne-a trebuit mult timp pentru a afla ca in cadrul persecutiilor la care au fost supusi evreii in acele timpuri a fost si izgonirea lor din orasele considerate de importanta strategica. In felul acesta, familia Librescu a ajuns in Focsani, orasul in care locuia unchiul lui Liviu, avocatul Ianconescu, nume cunoscut de marea majoritate a locuitorilor orasului. Liviu avea pe atunci 11 ani. Integrarea lui in rindurile celorlalti elevi s-a facut aproape instantaneu. De Liviu m-am apropiat din primele zile,poate chiar din primele ore in care el a aparut in clasa. Apropierea s-a reflectat nu numai in cadrul scolii, dar ea s-a concretizat si prin vizite reciproce, prin vizionarea unor filme la care ne era permis sa mergem si, oricit ar parea poate de curios pentru virsta copiilor care eram atunci, prin controverse pe diverse teme, inclusiv cele religioase. Discutiile, incercarile de a patrunde in miezul lucrurilorpentru aflarea adevarului sint poate amintirile care, in decursul multor ani, mi-au revenit in minte cu prioritate. Cind razboiul a luat sfirsit, drumurile noastre s-au despartit", isi aminteste fostul focsanean Matei Grisaru, despre care si regretatul Liviu Librescu spunea, intr-un e-mail, ca il leaga amintiri de neuitat din anii copilariei. Inginerul Matei Grisaru spune ca inca de atunci copilul Liviu Librescu dadea semne ca va ajunge un om mare. "Dintre toate materiile cel mai mult il interesau cele cu caracter tehnic, matematica avind prioritate aproape absoluta. Il invidiam uneori pentru modul direct in care prindea, din aer as zice, explicatiileprofesorului, dar niciodata nu ezita sa explice si celor care il solicitau ceva ce ei nu intelegeau. Pe Liviu l-am mai intilnit uneori la Bucuresti, nefiind deloc mirat atunci cind am aflat ca a devenit cadru universitar in domeniul tehnic", isi aminteste fostul sau coleg de scoala. (Silvia VRINCEANU)

--

Sursa Originala:<a href="http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=11943">http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=11943</a>

Creator

Silvia Vrinceanu Nichita

Date

2007-06-08

Contributor

Adriana Seagle

Language

eng

Citation

Silvia Vrinceanu Nichita, “O strada in memoria unui erou,” The April 16 Archive, accessed May 27, 2024, https://www.april16archive.org/items/show/444.