Profesorul erou din America, plecat din Focsani

Title

Profesorul erou din America, plecat din Focsani

Description

De, Silvia Vrinceanu Nichita | 18.04.2007

<b>Profesorul Liviu Librescu, impuscat mortal intr-un amfiteatru al Universitatii Virginia Tech din SUA, este originar din Focsani, unde a trait pina la 14 ani. De asemenea, sotia regretatului profesor este fiica unui stomatolog evreu din Focsani. Ambii au supravietuit Holocaustului si au emigrat cu greu in Israel in timpul regimului comunist. In masacrul de luni, de la universitatea americana, au fost omorite 32 de persoane si alte 29 au fost ranite. Ziarul de Vrancea se afla in corespondenta cu renumitul profesor in vederea publicarii unui articol despre opresiunile antisemite din perioada copilariei sale.</b>

Putini stiu ca masacrul care a ingrozit planeta in cursul zilei de ieri are legatura cu Focsaniul si cu prigoana evreilor care s-a produs in aceasta zona a tarii in timpul Holocaustului. Liviu Librescu, în virsta de 76 de ani, profesor de aeronautica la Universitatea Virginia Tech din Statele Unite ale Americii, care a fost ucis in atacul de luni, alaturi de 31 studenti, a copilarit mai multi ani la Focsani, unde tatal sau, un avocat evreu repudiat, a avut domiciliul fortat, in timpul prigoanei antiseminte. La Focsani, unde a urmat cursurile Colegiului Unirea, profesorul Liviu Librescu a cunoscut-o si pe cea care i-a fost alaturi toata viata, sotia sa Marilena. Ambii au fost supravietuitori ai Holocaustului din Romania. Chiar in aceste zile, cind comunitatea evreiasca din toata lumea se pregateste sa comemoreze revolta evreilor din ghetoul de la Varsovia, unul dintre simbolurile de rezistenta si eroism in timpul Holocaustului, reporterii nostri se aflau in corespondenta cu apreciatul profesor univesitar pe tema ororilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit studentilor sai, citati de presa internationala, profesorul Liviu Librescu a cazut la datorie, împuscat de un bursier sud- coreean, în momentul în care se pregatea sa înceapa cursul în amfiteatrul universitatii. Stirea despre carnagiu a facut inconjurul planetei si a facut sa curga lacrimi in America, unde profesorul preda si locuia cu sotia, in Israel, unde are doi fii si multi prieteni, dar si in Romania.

Despre profesorul Liviu Librescu s-a spus ca a fost un adevarat erou. Profesor de aeronautica la Universitatea Tehnica din statul american Virginia, dascalul a murit dupa ce l-a infruntat pe atacatorul care a produs cel mai mare masacru din istoria scolilor americane. Chiar daca regimul Antonescu i-a trimis tatal in lagarul de exterminare din Transnistria, profesorul Liviu Librescu iubea Romania si vorbea cu placere despre Focsani, orasul in care a trait mai multi ani si unde venea adesea inainte de razboi pentru a-si vizita bunicii din partea mamei. "Imi face placere intotdeauna sa primesc stiri care imi amintesc de orasul in care am petrecut multi ani, desi au fost ani de suferinta, cind tatii nostri, al meu si al sotiei mele, au avut domiciliul fortat in Focsani. Au fost vremuri foartegrele pentru noi! Tatal meu a fost deportat de aici in Transnistria dupa ce a lucrat o vreme la Soveja, intr-un batalion de munca", ne-a povestit profesorul Liviu Librescu cu putin inainte de tragedia in care avea sa sfirseasca. La Focsani, Liviu Librescu si-a cunoscut si sotia, pe Marilena Semian, fiica unui stomatolog cunoscut in orasul acelor vremi, cu care s-a casatorit in anul 1968. Sotia sa, medic de profesie, a urmat liceul de fete din Focsani, dupa care a absolvit facultatea de medicina. Ulterior si-a urmat sotul in Israel si mai apoi in Blackburg - SUA, unde a primit o bursa. Cei doi au avut impreuna doi fii, Arie si Iosef, de profesie ingineri, care traiesc in Israel.

<b>"Munca obligatorie la Focsani"</b>

"In anii copilariei, scrie profesorul Liviu Librescu intr-unul din e- mailurile sale, inaintea inceperii razboiului, Focsaniul a constituit pentru mine orasul in care veneam cu parintii sa-mi vizitez bunica, Paulina Finkelstein, mama mamei mele, si de asemeni, familiilesurorilor mamei mele, Ianconescu si Filderman. Impreuna cu parintii mei, Izidor si Mina Librescu, locuiam atunci la Ploiesti. Tatal meu era avocat, dar din motive rasiale, in tot timpul razboiului, a fost radiat din baroul de avocati. Tatal meu a fost dus la lagarul de la Teis. Dupa desfiintarea lagarului, a fost trimis cu domiciliul fortat la Focsani. In 1942, ne-am mutat la Focsani pentru a ne reuni cu tata, dar vremurile potrivnice au facut ca el sa fie trimis la munca obligatorie la Focsani, apoi la Soveja. Dupa Soveja, a fost deportat in Transnistria. Dupa razboi s-a intors cu sanatatea mult subrezita si cu moralul foarte scazut. Tata a reintrat in barou, dar in anul 1948, cind regimul comunist s-a instaurat la putere, a fost din nou radiat pentru motivul ca s-a opus "democratizarii baroului". Au fost ani foarte grei pentru noi", scria profesorul Liviu Librescu.

<b>Fortat de comunisti sa demisioneze</b>

In ciuda nenumaratelor probleme pe care le-a intimpinat in copilarie, profesorul Liviu Librescu a urmat politehnica la Bucuresti, sectia de aviatie, pe care, dupa cum ne-a spus, a absovit-o in anul 1953. Dupa o cariera prodigioasa, a ajuns un nume in domeniul sau, obtinind zeci de premii si titluri onorifice internationale. Pentru a ajunge in Israel, pe vremea comunismului, a trebuit sa renunte la tot in Romania. "Pentru a putea depune actele de emigrare in Israel a trebuit in anul 1975 sa-mi dau demisia si am fost fortat sa stau trei ani fara lucru", a tinut sa mai spuna profesorul. "In Israel am fost atestat profesor la Tel-Aviv University. In anul 1985 am plecat in «sabatical», la Virginia Polytechnic Institute in U.S.A. De atunci, lucrez aici ca profesor la Engineering Sciens and Mecanics Department. Am desfasurat activitate stiintifica materializata prin trei carti si peste 300 articole aparute in reviste internationale de specialitate", a continuat cel care avea sa fie ucis in timp ce incerca sa tina piept atacatorului care a omorit 32 de persoane si a ranit alte 29 in campusul universitar. Aproape deloc cunoscut in Focsani, profesorulLibrescu este recunoscut in SUA ca fondatorul teoriei si aplicatiilor in domeniul structurilor de tip sandwich. Munca sa de cercetare, dupa cum se arata si in impresionantul sau CV, publicat pe site-ul universitatii, a inclus domeniul aerospatial cu aplicatii NASA. Facea parte din consiliile editoriale ale mai multor publicatii de specialitate si a prezidat numeroase congrese internationale in inginerie mecanica.

<b>Invitat la Focsani luna viitoare</b>

Apreciatul profesor a fost coleg de scoala la Focsani cu alti evrei cunoscuti, printre care si cu Zvi Ben Dov, fost director al aeroportului din Tel Aviv, actualmente director general al organizatiei A.M.I.R., care are ca scop infiintarea unui muzeu al evreimii romane. Fosti colegi la Colegiul Unirea, cei doi tineau in ultimul timp legatura prin Internet, dat fiind ca Zvi Ben Dov a scris in Israel, in limba ebraica, doua carti despre comunitatea in care s-a nascut si i-a reunit aici pe toti focsanenii israelieni. Liviu Librescu ne-a spus ca de oameni ca Zvi Ben Dov sau Matei Grisaru il leaga amintiri de neuitat din anii de scoala primara. Pentru ca a reintrat in legatura cu prietenii din copilarie, astazi cetateni ai statului Israel, profesorul Liviu Librescu a fost invitat in luna mai sa viziteze Focsaniul, alaturi de cei dornici sa revada locurile copilariei. "Inainte de Paste i-am trimis lui Liviu felicitari si mi-a rapuns cu multa amabilitate. I-am scis ca plecam la Focsani sa ne vizitam orasul copilariei noastre si l-am invitat sa vina cu noi, intr-o excursie de suflet. Liviu mi-a raspuns ca din pacate nu poate sa fie cu noi, pentru ca era implicat in unele proiecte la universitate, desi i-ar fi placut sa revada locurile copilariei. Am vorbit cu prietenii nostri si saptamina viitoare o sa fie adus aici, in Israel, unde va fi inmormintat. Eu am sa fiu acolo", ne-a spus Zvi Ben Dov, "motorul" comunitatii de vrinceni din Israel si cel mai focsanean dintre israelieni, cum a fost numit de cei peste 300 de membri ai comunitatii evreilor plecati din orasul de pe Milcov.

<b>Ura violenta, ucis de violenta</b>

Profesorul Liviu Librescu ura violenta si dorea sa arate tuturor ororile Holocaustului, in special cele din Romania, unde au fost exterminati peste 500.000 de evrei. Ca o ironie a sortii a cazut prada furiei violentei chiar in timp ce dorea sa ne faca tututor cunoscuta tragedia care a cuprins si meleagurile noastre acum 60 de ani. Fara indoiala, acest carnagiu ne arata ca intelegerea Holocaustului este mai necesara ca oricind, pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai repete. In acest context, trebuie spus ca profesorul Liviu Librescu se numara printre cei care au cerut insistent Institutului Yad Vashem din Israel, memorialul dedicat celor sase milioane de evrei omoriti in timpul Holocaustului, decorarea reginei mama Elena cu titlul de "Dreapta intre popoare". Titlul se acorda de catre statul Israel celor care si-au riscat viata pentru salvarea de vieti evreiesti in perioada Holocaustului. Iata ca dupa mai mult de 60 de ani, profesorul Liviu Librescu avea sa-si sacrifice propria viata pentru a-i salva pe studentii sai de la Universitatea Tehnica din Virginia.

--

Sursa Originala: <a href="http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=11768">http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=11768</a>

Creator

Silvia Vrinceanu Nichita

Date

2007-06-04

Contributor

Adriana Seagle

Rights

Silvia Vranceanu (silvia@ziaruldevrancea.ro)

Language

ron

Citation

Silvia Vrinceanu Nichita, “Profesorul erou din America, plecat din Focsani,” The April 16 Archive, accessed July 19, 2024, https://www.april16archive.org/items/show/369.